6 Mart 2009 Cuma

Kılıçdaroğlu'ndan bu kez 'YOLSUZLUK' değil PROJE' dosyası



Kılıçdaroğlu'ndan bu kez "YOLSUZLUK" değil, "PROJE" dosyası!
Gündeme getirdiği yolsuzluk dosyalarıyla tanınan CHP İstanbul Belediye Başkan adayı Kılıçdaroğlu: 80 kilometre metro hattı yapılacak, toplu taşıma 1 TL'ye inecek, ücretsiz mezar tapusu verilecek, "açlık sınırı"ndaki ailelere 600 TL maaş dağıtılacak.
Seçim çalışmalarında şimdiye kadar yolsuzluk dosyalarına ağırlık veren CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu dün İstanbul için somut projelerini açıkladı. Projeleri arasında 80 kilometrelik metro hattı, toplu taşıma ücretinin 1 TL’ye düşürülmesi, yoksul ailelere 600 TL maaş ve ücretsiz mezar tapusu verilmesi yer aldı.
Akatlar’daki Mustafa Kemal Merkezi’nde (MKM) düzenlenen toplantıda Kılıçdaroğlu’nun projeleri '34’te 34 proje' adı altında açıklandı. Toplantıya Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra İBB Meclis Başkan vekili adayı Gürsel Tekin ve Genel Sekreter adayı Prof. Dr. Alper Ünlü’nün yanı sıra bilim kurulu üyeleri katıldı.
Toplantıda konuşan Tekin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı eleştirerek, "Beş yılda rekorlara imza attık diye projelerini anlatan kitap hazırlattı. Kitapta sosyal proje diye yaşlı bir adama makarna verilirken fotoğraf var. Bu '2010 Avrupa Kültür Başkenti' olacak kentin en büyük ayıplarından bir tanesidir. Protesto ediyorum. Bu adamlar hiçbir şey yapmadı mı? Hayır yaptılar. Lale festivali yaptılar. Bunu proje diye kitaba koymuşlar" diye konuştu. Kılıçdaroğlu'ysa İstanbul’un 'boynu bükük, özgüveni olmayan bir kent' haline geldiğini savundu ve "İstanbul’un kaynaklarını İstanbul için kullanırsak kenti bu boynu büküklükten kurtarabiliriz" dedi. Kent içi ulaşımın tümünü 1 liraya indireceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Böylece aile bütçesine katkıda bulunacağız. İstanbul bunları yapabilir mi? 10 milyar dolar bütçe var. Yerinde ve zamanında harcanırsa yapılır" diye konuştu.
34 PROJE VAR
Konuşmalardan sonra İstanbul için hazırlanan 34 proje ayrıntılı sunuldu. Kılıçdaroğlu'nun projelerinden bazıları şöyle: 80 kilometre metro: Beş yılda 80 kilometre metro. Yenikapı - İkitelli - Olimpiyat Stadı, Kartal - Harem - Kadıköy, Kabataş - Beşiktaş, Beşiktaş - Şişli - Bağcılar, Kadıköy - Ziverbey - Küçükyalı - Maltepe (cadde tramvayı), Çekmeköy - Ümraniye -Üsküdar, Darüşşafaka - Hacıosman - Çayırbaşı, Bakırköy - Avcılar - Beylikdüzü - Büyükçekmece, Süleymaniye -Azapkapı (Raylı sistem köprüsü) hatlarında metro yapılacak.
Yoksullara yardım: Vatandaşlara hukuk, psikolojik, sağlık, istihdam ve eğitim alanlarında ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecek. Açlık sınırının altındaki her aileye 600 TL maaş verilecek. Her evde bir sigortalı olacak. Yoksul ailelerin doğalgaz bedelinin bir kısmı belediye tarafından karşılanacak. Belediye yeni yurt binaları inşa edecek. Engelliler için 39 ilçede 'engelli koruma iş atölyeleri' açılacak. Mezar tapuları ücretsiz verilecek. İstanbul’da tüm toplu taşıma hizmetleri 1 TL olacak.
İmar planları denetlenecek: Metropolitan Planlama Danışma ve Denetleme Kurulu oluşturulacak. 1/100 binden 1/bine kadar Büyükşehir Belediyesi'nin tüm imar planları denetlenecek. Aynı belediye arazisi üzerinde bulunan ve toplam inşaat alanı 250 metrekareyi geçmeyen konutların tapuları verilecek.
Depreme hazırlık: Depreme karşı 'En Az Can Kaybı Projesi' devreye sokulacak. Üniversitelerin katılımıyla hazırlanan 'Deprem iyileştirme planı'nın gereklilikleri yerine getirilecek.
Hayvanlar ve doğa: Sokak hayvanları için barınma merkezlerinin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi hayvan hastanesi kuracak. WWF Türkiye ve Doğal Hayatı Koruma Derneği’nce belirlenen kentin önemli bitki alanları koruma altına alınacak. Proje kapsamında Terkos, Ağaçlı, Kilyos, Ömerli Havzası gibi bölgeler korunacak. Balıkçılık desteklenerek trol avcılığı ve ışıklı gır gır avcılığının kaldırılması sağlanacak.
Bilişim vadisi, kültür merkezleri: Kentin her iki yakasında bilişim vadileri kurulacak. Pendik ve Tuzla’da savunma uçak ve gemi sanayine yönelik merkezler kurulacak. Tarihi yarımada başta olmak üzere Süleymaniye, Galata, Tarlabaşı, Fener, Balat, Sarıyer ve Beykoz gibi bölgeler yenilenecek. Haydarpaşa Limanı, Galata’daki antrepo ve endüstri tesisleri ve Haliç tersaneleri ile Paşabahçe limanı ve cam sanayi turizme açılarak kültür sanat faaliyetlerinde kullanılacak. Beykoz ilçesinin cam el sanatlarında dünya merkezi olması planlanıyor."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder